עבור לתוכן מרכזי עצור רכיבים נעים

הגנים הבהאים

חזור אל אטרקציות

בואו ליהנות מההרמוניה של הטבע המהפנט והקסם של הגנים הבהאים.
הגנים בבהג'י משלבים באופן הרמוני בין אלמנטים מערביים ומזרחיים שונים, הכול משולב ושזור בטבע המקומי. בחלקים של הגנים הבהאים ניתן לראות אלמנטים מסוימים של הגנים הפרסים, כגון: ערוגות בצורות גיאומטריות. הגנים מאפשרים למבקר לבחור בין מסלולי סיור שונים.

הבהג'י, היה מקום מגוריו של בהא-אללה, הנביא המייסד של הדת הבהאית , במשך 12 השנים האחרונות לחייו ושם גם ניקבר לאחר מותו ומכאן גם קדושת המקום עבור בהאים ברחבי העולם.

במתחם שני מבנים היסטוריים: האחוזה ומקדשו של בהא-אללה.

מקדשו של בהא-אללה הוא מקום קבורתו וכאמור המקום הקדוש ביותר בעולם עבור בהאים ומוקד העלייה לרגל הבהאית. מאמינים ברחבי העולם, מפנים את ליבם ופניהם לכיוון מקדשו של בהא-אללה מדי יום בזמן שהם מתפללים תפילות מסוימות, ושואפים לעלות לרגל לפה לפחות פעם אחת בחייהם. מקום זה היה ידוע בשם בהג'י או אל-בהג'ה, שמשמעו "מקום האושר" אפילו לפני שבהא-אללה עבר לגור בו.

בהא-אללה נולד באירן בשנת 1817. הוא השתייך למשפחת אצולה מכובדת. אביו היה שר בחצר השייח' של אירן. מילדותו, היה בהא-אללה נודע בחוכמתו ובידע שלו. הוא היה בן 22 כאשר אביו ניפטר והוצע לו אותו תפקיד רם מעלה. אולם לבהא-אללה לא הייתה כל כוונה לבלות את חייו בניהול עניינים ארציים. הוא השאיר מאחוריו את חצר המלך ואת שריו ובילה, במקום זה, את זמנו בעזרה למדוכאים, לחולים ולעניים. במהרה הוא נודע כמגן הצדק.

תורתו של בהא-אללה

בהא-אללה חי בפרס של המאה ה-19, שהייתה נגועה בדעות קדומות ואמונות טפלות בסביבה שכזו, הוא הפיץ תורה מתקדמת ביותר. הוא לימד שאלוהים הוא אחד, אשר חינך את המין האנושי בעזרת שליחיו, שגילו לאנושות את רצון האל מדור לדור. כל הדתות מלמדות את אותם העקרונות הרוחניים הבסיסיים, למרות שהן עשויות להיות שונות זו מזו בתורתן החברתית המשנית. בהא-אללה הצביע על כך שהאנושות נכנסת לגיל הבגרות המיוחל שלה, בו יתגלה הפוטנציאל המלא שלה – אחדות המין האנושי.

לפניך גלריית תמונות אווירה – דלג לתוכן הבא

מובן שתורה שכזאת הייתה מנוגדת לחלוטין לדעות ולערכים המושרשים בזמנו. התנועה החדשה נרדפה גם ע"י אנשי הדת וגם ע"י הממשל. רבים ממאמיניה הראשונים הוצאו להורג בדרכים אכזריות ביותר. בהא-אללה, למרות ייחוסו האצילי, סבל מכך גם כן. הוא הושלך למרתף חשוך בטהרן שנקרא "הבור השחור". השלשלאות שהושמו סביב צווארו היו כל כך כבדות שהוא לא הצליח להרים את ראשו. הוא שהה שם 4 חודשים במצוקה קשה. לאחר שחרורו מן הכלא, הוא הוגלה מפרס יחד עם משפחתו. בקור הקשה של החורף, הם עברו דרך ההרים המערביים של אירן לכיוון בגדד, שהייתה אז עיר באימפריה העותומאנית. בעשר השנים לאחר מכן, גורש בהא-אללה לערים אחרות באימפריה העותומאנית, ולבסוף, ב- 1868, הוא גורש לארץ הקודש, יחד עם בני משפחתו וקבוצה קטנה של מאמינים. הם נכלאו כולם במצודת הכלא של עכו.

למרות שבתחילה הם נודעו כקבוצה של אסירים כופרים גולים, בסופו של דבר התייחסו לבהאים כקהילה דתית מכובדת, בעיקר בעקבות ההכרה ההולכת וגוברת בגדולתו ובחוכמתו של בהא-אללה. בהדרגה, התגמשו תנאי המאסר, בהא-אללה ומשפחתו הורשו לחיות בבית בתוך חומות העיר עכו, ויותר מאוחר אף לעזוב את העיר ולגור כאן באחוזת בהג'י. בהא-אללה ניפטר כשהיה בן 75.

אחוזת בהג'י

אחוזת בהג'י, יושבת על יותר מ- 740 מ"ר. הקומה השנייה נבנתה בסביבות 1870, כארמון קיץ לאודי ח'מאר, סוחר עשיר מעכו, מעל המבנה הישן בעל הקומה האחת שניבנה שנים רבות לפני כן ב- 1821. הבעלים ברחו מעכו בזמן שהייתה כאן מגיפה וב- 1879, נשכרה האחוזה, ולאחר מכן נקנתה, כמקום מגוריו של בהא-אללה.

קומת הקרקע מוקפת בעמודים ושימשה לצרכים תפעוליים ולאחסון. הקומה העליונה בנויה סביב רחבה פנימית גדולה, שמעליה צוהר המכניסה אור שמש למבנה. רחבה זו מוקפת בחדרי מגורים בגדלים שונים המשקיפים אל מרפסת. הציורים מעל החלונות בקירות החיצוניים נבחרו ע"י אודי ח'מאר ונחשבים לדוגמאות נהדרות לשילוב בין מזרח ומערב בעכו. פאנל הזכוכית הצבעונית היה טיפוסי לתקופה, ואיפשר לגברות הבית לשבת במרפסת ולשמור על הפרטיות שלהן.

הגנים

מטרת הגנים היא ליצור גישה הולמת למקדשו של בהא-אללה, המוקד של כל המתחם. למעשה, כל השבילים הרדיאליים האלה מובילים לכיוון המרכז. הגנים מאפשרים למבקר לבחור בין מסלולים שונים, שחלקם מאפשרים להקיף את מקדשו של בהא-אללה. הגישה למבנים ההיסטוריים עוברת בתחילה דרך גנים לא רשמיים, לפני הכניסה לגנים הרשמיים המעוצבים, המובילים למקדש.

הגנים עוצבו והם מתוחזקים מתוך התמקדות בשימור הסביבה. בנוגע לשימוש במים, רוב הדשא כאן הוא עונתי; מערכת ההשקיה עוצבה לשימוש יעיל; בחלק הלא-רשמי של הגנים, נבחרו צמחים, שיחים ועצים העמידים ביובש.

הגנים בבהג'י משלבים באופן הרמוני בין אלמנטים מערביים ומזרחיים שונים. בחלקים מסוימים של הגנים, ניתן לראות אלמנטים מסוימים של הגנים הפרסים כגון ערוגות בצורות גיאומטריות, בזמן שבחלקים אחרים ניתן לראות אלמנטים ארופאים, כגון עמודי שיש וכדים לקישוט, הכול משולב ושזור עם הטבע המקומי, כגון עצי הזית, ההדר והרימון.

הכסף לתחזוקת המבנים והגנים מגיע אך ורק מבהאים. כמו בכל דת אחרת, גם הבהאים חלקם עשירים וחלקם עניים.